2024 İOKBS (Bursluluk Sınavı) Başvuru Bilgilendirmesi

Velilerimizin ve öğrencilerimizin dikkatine;

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2024 İOKBS (Bursluluk Sınavı) Başvuru kılavuzu yayımlandı. Kılavuzda yer alan önemli tarihler, başvuru şartları gibi bilgileri sayfanın aşağısından öğrenebilirsiniz.

19.04.2022 3023

BAŞVURU ŞARTLARI

• Bursluluk sınavına ortaokulda 5-6-7-8. sınıf; lisede hazırlık sınıfı-9-10-11. sınıf öğrencileri başvurabilir.
  • Bu sınava T.C. ve K.K.T.C. vatandaşları başvurabilir.
  • Sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme cezası alanlar bu haktan yararlanamayacaktır.
  • Ailenin 2023 yılı, yıllık gelir toplamından fert başına düşen miktarın 111.600 TL'Yİ geçmeyenler bursluluk sınavına başvurabilir.

KONTENJAN DAĞILIMI

• %10'u Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrencilere
  • %5'i Bakanlığa Bağlı Öğretmenlerin Çocuklarına
  • %5'i Ailesinin Oturduğu Yerde Ortaokul Olmayan Öğrencilere
  • %80'si İlk 4 Maddenin Dışında Kalan Öğrencilere
  • Not: İlk 4 maddedeki kontenjanların dolmaması halinde kalan kontenjanlar %80'lik dilime aktarılır.

BAŞVURU İŞLEMLERİ

• Başvurular 13 Şubat - 1Mart tarihleri arasında öğrenci velisi tarafından yapılacaktır.
  • Öğrenci velisi EK-1:Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösterir Beyanname ve eklerini okul müdürlüğüne teslim ederek başvurusunu gerçekleştirecektir.
  • Başvuru işlemi yapılırken öğrenciyle ilgili elektronik ortamdaki bilgiler (ad soyad, doğum tarihi, alanı/sınavı, sınav tedbir hizmeti vb.) öğrenci velisi tarafından kontrol edilmelidir.
  • Not: Başvuru için öğrenci velisi tarafından gelir durumunu gösteren 2023 yılına ait varsa "maaş bordrosu, e-devletten alınacak sgk dökümü ve nüfus kayıt örneği" gibi evrakların da başvuru esnasında okula getirilmesi gerekmektedir.

ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLER

• Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınav tedbir hizmeti alabilmeleri için kayıtlı oldukları okulun bağlı bulunduğu RAM'a giderek başvuru yapmaları gerekmektedir.
  • Sınav tedbir hizmeti alınabilmesi için öğrenci velisinin ÇÖZGER, engelli kimlik kartı veya engelli bilgisinin işlendiği nüfus cüzdanı/kimlik kartı, halen devam eden il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunca alınmış yerleştirme kararı belgelerinden biriyle başvuru yapmalıdır. Başvuru esnasında öğrencinin kendisinin de olması gerekmektedir.
  • Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin velileri, bu işlemleri en geç 7 Mart 2024 tarihine kadar RAM'a yaptırmalıdırlar.

SINAV GİRİŞ YERİ VE BELGESİ

• Sınava girilecek okul, salon ve sıra bilgisi sınav tarihinden en az 7 gün önce www.meb.gov.tr adresinden yayınlanacaktır.
  • Sınav giriş belgeleri okul müdürlükleri tarafından sınav günü öğrencilerin sırasında hazır bulundurulacaktır. Yani öğrencilerin sınav giriş belgesi çıkartmalarına gerek yoktur.

MÜCBİR SEBEPLER

• Mücbir sebepten (nakil, zorunlu ikamet değişikliği, mevsimlik işçi, yurt dışından gelmiş olanlar, tayin nedeniyle yer değişikliği gibi) başka illerde olan öğrencilerin velileri sınavdan en az 10 gün önce il/ilçe milli eğiitm müdürlüklerine başvurarak, öğrencilerin o il/ilçede sınava girmesini talep edebilir.

SINAV KAPSAMI

• Sınav derslerin birinci dönem konularından oluşacak ve sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürecektir.
  • Türkçe: 25 Soru
  • Matematik:25 Soru
  • Fen Bilimleri: 25 Soru
  • Sosyal Bilgiler (8. Sınıflar için T.C. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi): 25 Soru
  • Toplam 100 Soru için 120 dakika sınav süresi olacaktır.

SINAVIN ÖNEMLİ SÜRELERİ

• Sınav 21 Nisan 2024 tarihinde saat 10:00'da tek oturum şeklinde gerçekleştirilecektir.
  • Kimlik kontrolleri ve yerleştirmelerin zamanında yapılabilmesi için öğrencilerin en geç 09:30'da okulda olması gerekmektedir.
  • Sınava başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacaktır.
  • Sınavın ilk 30 dakikası ve son 15 dakikası salondan çıkmak yasaktır.

SINAVA GİDERKEN GÖTÜRÜLECEKLER

• Geçerli kimlik belgesi
  • Kurşun kalem, kalemtıraş, silgi, su

SONUÇLARIN AÇIKLANMASI

• 2024 İOKBS Sonuçları 17 Mayıs'da www.meb.gov.tr adresinden açıklanacaktır.

2024 İOKBS (Bursluluk Sınavı) Başvuru Kılavuzunu İncelemek için TIKLAYINIZ.

EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösteren Beyanname için TIKLAYINIZ.

2024 İOKBS Bursluluk Sınavı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler için TIKLAYINIZ.